HOME :: FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj

www.rhapsodyoffire.prv.pl : : www.turilli.prv.pl

Oryginalne płyty Rhapsody i Luci

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Oficjalne Polskie Forum Rhapsody Of Fire Strona Główna -> Dyskografia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
xemlock

PostWysłany: Pią Lut 20, 2009 5:42 pm    Temat postu: Oryginalne płyty Rhapsody i Luci Odpowiedz z cytatem

Witam,

Kupiłem sobie ostatnio na eBayu fabrycznie zapakowane Legendary Tales, Holy Thunderforce oraz Ancient Forest of Elves. Płytki oczywiście super - ale ich ocena nie jest tematem niniejszego postu. Zdziwiło mnie, że nie maja one wytłoczonego numeru IFPI, co może świadczyć, że sprzedano mi piraty. Czy jakieś dobre dusze posiadające oryginalne wydania w/w płyt (wyd. Limb Music / InsideOut) mogą sprawdzić, czy na Waszych egzemplarzach widnieją takie numery. Wszakże mogło się zdarzyć, że wydawcy nie byli członkami IFPI w momencie wydania tych albumów.

Dzięki za pomoc Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kufir
Webmaster @Administrator

PostWysłany: Pią Lut 20, 2009 6:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.
Po raz pierwszy spotkałem się z takim pytaniem.
Mam całą dyskografię Rhapsody i Luca Turilli i nigdzie nie widziałem symbolu IFPI (mam płyty zakupione w Polsce i Francji).
Zarówno za czasów wydawania płyt w LIMB Music jak i Magic Cicrcle Music. Być może jestem mało spostrzegawczy więc inni użytkownicy na pewno to skorygują.

Co do samej przynależności do IFPI... nic mi o tym nie wiadomo ale ostatnio troszkę zaprzestałem regularnego śledzenia wieści z obozu włochów.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Adres AIM
xemlock

PostWysłany: Sob Lut 21, 2009 8:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Numery IFPI zwykle znajdują się po wewnętrznej stronie płyty, w centralnym pierścieniu. Czasem są wytłoczone a czasem nadrukowane. Zwykle ich istnienie świadczy o oryginalności płytki.

Po prostu ostatnio stwierdziłem, że nie będę się szczypał i skompletuję sobie całą dyskografię Rhapsody i Luci, którą dotychczas miałem w mp3. No i głupio by było topić pieniądze w nieoryginalnych wydaniach.

Howgh!
Powrót do góry
Kufir
Webmaster @Administrator

PostWysłany: Sob Lut 21, 2009 2:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie są takie oznaczenia na płytach jednak z płyt które wymieniłeś mam je tylko na: Holy Thunderforce. Legendary Tales oraz Ancient Forest of Elves nie ma takich oznaczeń.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Adres AIM
BUBETTO
Przyjaciel Serwisu - Mistrz Offtopu

PostWysłany: Pon Lut 23, 2009 6:46 pm    Temat postu: Re: Oryginalne płyty Rhapsody i Luci Odpowiedz z cytatem

xemlock napisał:
Witam,

Kupiłem sobie ostatnio na eBayu fabrycznie zapakowane Legendary Tales, Holy Thunderforce oraz Ancient Forest of Elves. Płytki oczywiście super - ale ich ocena nie jest tematem niniejszego postu. Zdziwiło mnie, że nie maja one wytłoczonego numeru IFPI, co może świadczyć, że sprzedano mi piraty. Czy jakieś dobre dusze posiadające oryginalne wydania w/w płyt (wyd. Limb Music / InsideOut) mogą sprawdzić, czy na Waszych egzemplarzach widnieją takie numery. Wszakże mogło się zdarzyć, że wydawcy nie byli członkami IFPI w momencie wydania tych albumów.

Dzięki za pomoc Smile

Hejka - z tych tytułów co wymieniłes na CD mam tylko "Legendary Tales".
Na wewnętrznej (czytaj: nagranej Sad ) stronie dysku mam tylko napis: DIG81104 B&B Datadesign

A ten numer IFPI to to samo co potocznie nazwany "spinhole"? Mad

>>>> http://www.myspace.com/thejackpl <<<<
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM
xemlock

PostWysłany: Wto Lut 24, 2009 1:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
na swoim Legendary Tales mam identyczny napis. Przed chwilą otrzymałem maila od Limb Music (info@limb-music.de) - napisałem do nich i oto czego się dowiedziałem:

Cytat:

Hi,

we do not print IFPI numbers on our CD's, so it does not proof them to be fakes. One hint if they are original or not could be the stickers on the plastic (round ones, one blue, one brown), but even the absence of these does not proof them to be fakes, because on later chargees theses stickers wer sometimes missing. If you are still worried, send us pictures of the front & back and we will try to see if they are originals.

Best wishes,

your
Limb Music Products team

no to chyba zagadka rozwiązana:) Dzięki Wszystkim za pomoc.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Oficjalne Polskie Forum Rhapsody Of Fire Strona Główna -> Dyskografia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: